Xin Fa Nei Gong

Wat is Nei Gong (Chi Kung)

Nei Gong (Qi Gong) is een ‘zachte’ manier van staan in verschillende posities en bewust bewegen volgens vaste patronen. De bewegingen worden vaak herhaald op een ontspannen manier waarbij het lichaam op specifieke momenten beurtelings aan gespannen wordt en je de spanning weer laat gaan. Doormiddel van deze bewegingen wordt het lichaam ook ‘gestretcht’ op een manier die heilzaam is voor de verkleving, waar velen van ons in de huidige samenleving vaak mee te maken krijgen. Het langzaam herhalen van de bewegingen zorgen ervoor dat we ‘vloeiender’ gaan bewegen en ons meer bewust worden van ons eigen lichaam.

 

Qi Gong UCT

 

Ontdek je zelf en je ware potentieel. Nei Gong is training voor lichaam en geest en is voor iedereen een verrijking, ongeacht de leeftijd.

De oefeningen richten zich bij het Nei Gong op zowel ‘internal movement’ als ook op ‘external movement’ waarbij het op elkaar laten afstemmen van deze oefeningen zorgt voor het vergroten van de ‘interne kracht’

Het laten groeien van je interne kracht zorgt ervoor dat je beter zult kunnen omgaan met mentale en fysieke stress. Je gezondheid zal met de dag toenemen bij het gedisciplineerd oefenen van de Nei Gong.

Het interne onderdeel van Nei Gong is wezenlijk anders dan bij de meeste bekende fysieke training in het westen waar de focus ligt op cardiovasculaire training (hardlopen, fietsen, zwemmen etc.) en kracht training (fitness, gewicht heffen etc.)

 

Xin Fa Nei Gong

Wanneer we de Nei Gong trainen die voornamelijk gericht is op de vechtkunst noemen we dat Xin Fa Nei Gong. Sifu Benno Wai is een beoefenaar van verschillende Kung Fu stijlen waarin het Xin Fa Nei Gong een belangrijke rol spelen. De drie meest belangrijke Kung Fu stijlen die hij traint (naast het Wing Chun) en waarvan hij de basis deelt tijdens zijn lessen zijn: Yi Quan, Wen Shen Quan en het Fukien White Crane.

 

Iron shirt Nei Gong en de vechtkunst

Het ‘Iron shirt’ Nei Gong is bij vele ‘Kung Fu’ systemen een gewaardeerd onderdeel van de training. Zo ook bij het Practical Wing Chun van GM Wan Kam Leung. Het ‘Iron shirt’ Nei Gong bij het Practical Wing Chun is er onder andere op gericht om de geleerde technieken van het Wing Chun systeem effectiever te maken. Daarnaast resulteert de (zware) training in een sterk lichaam naar buiten toe maar ook naar binnen toe.

Door een unieke serie van ademhalingsoefeningen leert de beoefenaar om permanent versterkte Chi ‘flow’ te creëren in de ‘connective tissues’ (fasciae) rond de organen en de onderhuidse ‘connective tissues’.

TRAINING

Xin Fa Nei Gong (gericht op gezondheid en de vechtkunst)

Deze Xin Fa Nei Gong training die deels gericht is op de ‘overall’ gezondheid en deels op de vechtkunst zal op de UCT Academy te Amsterdam gegeven worden op iedere donderdag in de ochtend (check het actuele rooster van UCT Academy Amsterdam voor de tijden)

De training is volledig gericht op Xin Fa Nei Gong en is voor iedereen te doen ongeacht je leeftijd. Mocht je vragen hebben dan kun je een mail sturen naar sifubenno@gmail.com

 

Iron shirt Nei Gong

Deze training wordt op cursus basis gegeven of tijdens privé sessies door Sifu Benno Wai. Omdat deze training als een ‘closed door’ training wordt gezien zijn deze trainingen alleen toegankelijk voor UCT leden. Wanneer een beoefenaar zich hiervoor inschrijft wordt hij / zij automatisch lid van de Chi Kung Omega groep en heeft in die hoedanigheid altijd gratis toegang tot alle Chi Kung trainingen die door Sifu Benno Wai op de UCT Academy Amsterdam gegeven worden (uitgesloten zijn speciale cursussen die incidenteel gegeven worden)

VOORDELEN VAN CHI KUNG

De voordelen van Chi Kung (Nei Gong)

Er zijn vele voordelen van het oefenen van Chi Kung, maar de belangrijkste zijn toch wel dat iedereen het kan doen, dat het levensduur verlengend werkt en dat het de kwaliteit van leven verbeterd.

 

Een lijst met voornaamste voordelen

  • Chi Kung (Nei Gong) maakt de spieren soepel en zorgt voor kracht toename
  • Chi Kung (Nei Gong) versterkt de organen
  • Chi Kung (Nei Gong) verbeterd de conditie van je longen
  • Chi Kung (Nei Gong) verbeterd het zenuwstelsel
  • Chi Kung (Nei Gong) verbeterd de bloedsomloop en kwaliteit van de aderen
  • Chi Kung (Nei Gong) zorgt voor sterkere gewrichten, pezen en botten
  • Chi Kung (Nei Gong) zorgt voor versneld herstel van blessures
  • Chi Kung (Nei Gong) verbeterd ‘overall’atletisch kracht en vechtkunst kracht
  • Chi Kung (Nei Gong) verlicht stress en verbeterd balans op emotionele vlak

 

Chi Kung Party

 

Chi Kung (Nei Gong) maakt de spieren soepel en zorgt voor kracht toename

Bij de interne Kung Fu training richten we ons bij het ontwikkelen van de spieren niet zozeer op kracht training of stretching maar meer op een soepeler kwaliteit en de daaruit voortvloeiende ontspannen kracht. Ontspannen kracht wordt beter wanneer we losser worden en zodoende de energie (Chi) meer effectief kunnen laten stromen.

 

Chi Kung (Nei Gong) versterkt de organen

Naast de verschillende oefenvormen (Kungs of Gongs) gebruiken we tijdens trainingen ook mediatie en massage technieken om de organen beter te laten functioneren en die ten gevolge sterker te maken.

 

Chi Kung (Nei Gong) verbeterd de conditie van je longen

Terwijl de vele aerobic oefeningen die in het westen gedaan worden inderdaad ervoor zorgen dat je conditie (long conditie) beter wordt vergen deze oefeningen zware inzet van de beoefenaar, ook met behulp van de Chi Kung (Qi Gong) training kun je de long capaciteit en dus je conditie verbeteren. Met behulp van langzame, diepe en regelmatige ademhaling (in combinatie met specifieke bewegingen) zorgen we ervoor dat we de zuurstof dieper op onze tissues laten inwerken dan normale conditie training.

 

Chi Kung (Nei Gong) verbeterd het zenuwstelsel

Onze zenuwen zijn een soort bemiddelaars tussen ons lichaam en geest, door ons zenuw stelsel kunnen we toegang tot informatie krijgen over ons eigen lichaam. In het begin van de Chi Kung (Nei Gong) training wordt daarom veel aandacht besteed aan het in contact komen met jezelf (je eigen lichaam) en de aanwezige blokkades proberen op te heffen. Wanneer je Chi beter en sterker wordt door het continue herhalen van de verschillende oefeningen wordt je zenuwstelsel sterker en word je meer bewust en een met je eigen lichaam.

In het algemeen wordt binnen de interne Kung Fu kunsten gezegd: je geest beweegt je chi en chi beweegt je lichaam.

 

Chi Kung (Nei Gong) verbeterd de bloedsomloop en kwaliteit van de aderen

Bij de Chi Kung (Nei Gong) training zorgen we ervoor dat we verbeteren we de circulatie van het hart door de elasticiteit van de aderen te verbeteren. Hierdoor kan het bloed weer beter door het lichaam getransporteerd worden. Het is bijna standaard in China om bepaalde Chi Kung (Nei Gong) oefeningen voor te schrijven aan patiënten met hoge of lage bloed druk.

 

Chi Kung (Nei Gong) zorgt voor sterkere gewrichten, pezen en botten

Ongelukkige blessures kunnen zich op veel manieren voor doen. Gewrichten en pezen zijn vooral vrij gevoelig voor blessures. Veel mensen hebben de gewoonte hun gewrichten op ‘slot’te zetten wanneer ze vallen of bij allerlei andere ongelukjes, wanneer je een gewricht vast zet is de kans juist des te groter dat je iets breekt. Pezen zijn snel over-rekt of raken zelfs ingescheurd bij plotselinge extreme overbelasting van een gewricht.

Chi Kung training zorgt voor een betere balans wanneer je in rust bent en wanneer je in beweging bent. Tijdens de trainingen leer je ook hoe je op de juiste manier je lichaam draait door op de correcte manier je gewrichten te bewegen. De training verhoogt het meegevende vermogen van je pezen.

Het actieveren en het bewegen van je Chi zorgt ook voor een versneld herstel na een blessure. Ook wanneer je intensief getraind hebt zorgt Chi Kung training voor een versneld herstel.

 

Chi Kung (Nei Gong) zorgt voor versneld herstel van blessures

En van de redenen waarom de Chi Kung training bijdraagt aan een versneld herstel is omdat de training je helpt te ontspannen. Wanneer je geblesseerd bent of spierpijn hebt van over training zorgt dit in het gehele lichaam en geest voor verhoogde spanning. Deze spanning verbruikt je Chi op het verkeerde manier. Door te leren ontspannen en het richting geven aan je Chi haal je de ‘spanning’weg en zul je sneller herstellen.

 

Chi Kung (Nei Gong) verbeterd ‘overall’ atletisch kracht en vechtkunst kracht

Chi Kung training ligt aan de basis van veel Chinese vecht kunsten. Vooral de interne vecht kunsten zoals Yi Quan, Wen Shen Quan, Fukien White Crane en in ons eigen Practical Wing Chun systeem. Het is voor de meeste buitenstaanders moeilijk te begrijpen hoe je met voor het oog langzame vaak sierlijke bewegingen zoveel kracht kunt genereren dat de beoefenaar moeiteloos grote belagers van zich af kan houden. Deze kracht komt voort uit de Chi Kung training die de chi ontwikkeld en daardoor de interne kracht naar grote hoogte kan brengen.

 

Chi Kung (Nei Gong) verlicht stress en verbeterd balans op emotionele vlak

Juist in de hectische wereld waar wij in leven ligt het grote gevaar op de loer dat we ons zelf verliezen door negatieve stress, op het werk, thuis, op de sportvelden en vele andere situaties. Chi Kung training zorgt voor een anker, het helpt je weer terug te komen bij jezelf. Het is een reis door je eigen lichaam en geest waarbij je continue alles beter in balans probeert te krijgen.

Nei Gong helpt je te re-setten!

GESCHIEDENIS

Geschiedenis van Chi Kung

De effectiviteit van Chi Kung is in China bewezen door de gunstige invloed ervan op de gezondheid van miljoenen mensen gedurende duizenden jaren. Het ontwikkelen van de levenskracht, of chi, is de focus van het Taoïsme, China’s oorspronkelijke religie/filosofie. De Taoïsten zijn dezelfde mensen die acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde, botzetting, en het yin/yang concept naar de wereld hebben gebracht.

Jammer genoeg werden de meeste bijzonderheden van deze waardevolle bijdragen tot voor kort door culturele en taalbarrières aan het Westerse bewustzijn onttrokken. Deze barrières beginnen in zekere mate te verdwijnen in de acupunctuur, maar met betrekking tot Chi Kung zijn zij nog steeds in hoge mate aanwezig.

Voor de meeste mensen ligt het eerste en belangrijkste voordeel van Chi Kung in het verlichten of voorkomen van chronische gezondheidsproblemen. Het scala van ziekten die in China door Chi Kung zijn geholpen omvat kanker, inwendige orgaankwalen, slechte bloedsomloop, zenuwpijn, rug- en gewrichtsproblemen en algemene lichamelijke ziekte.

 

Chi Kung geeft mentale helderheid

Veel lichamelijke problemen zijn tenminste gedeeltelijk te wijten aan, of worden verergerd door, mentale of emotionele stress, dus het belang van de innerlijke rust die door Chi Kung wordt ontwikkeld kan niet worden overschat. De beoefening van Chi Kung helpt bij het beheersen van stress, woede, depressie, morbide gedachten en algehele verwarring die je geest belagen als je chi niet gereguleerd en in balans is. Het versterken en in balans brengen van de energie van je geest vergroot je vermogen om subtiele nuances waar te nemen en de wereld en haar patronen op een steeds hoger niveau van complexiteit waar te nemen. Mensen die niet een of andere vorm van energie-ontwikkeling beoefenen zullen deze vermogens vaak nooit verwerven.

 

Energieblokkades opruimen

Veel mensen die zich bezighouden met spirituele disciplines richten hun aandacht op verlichting, en verwonden daarbij hun lichaam en brengen hun geest in beroering. Zij proberen te trainen in de hogere spirituele disciplines zonder eerst de energieblokkades in hun fysieke en emotionele lichamen op te ruimen. Deze manier van werken kan het equivalent van een kortsluiting in hun systemen veroorzaken, omdat spirituele oefeningen meer kracht kunnen genereren dan hun lichaam of geest aankan.

Veel monniken van verschillende boeddhistische sekten in China hebben Taoïstische meesters moeten opzoeken om de schade aan hun systeem, veroorzaakt door te krachtige meditatietechnieken, te herstellen. Daarom is Chi Kung slechts een voorbereidende oefening voor Taoïstische meditatie. Chi Kung kan helpen een geagiteerde geest en uw negatieve emoties te kalmeren, de zenuwen te versterken, energieblokkades op te ruimen en u gezond te maken.

Chi Kung alleen is echter normaal gesproken niet voldoende om ernstige en traumatische emotionele en spirituele blokkades in de diepere lagen van je bewustzijn op te lossen en op te ruimen. Deze meer omvattende vaardigheid hoort primair thuis in het domein van Taoïstische meditatie.

 

Chi Kung kan beoefend worden door mensen van elke religie

Chi Kung werd in de eerste plaats ontwikkeld als een oefening om mensen gezond te houden en spanningen te verminderen. Chi Kung wordt beoefend door mensen van alle spirituele en religieuze overtuigingen. Hoewel de basis van Chi Kung het Taoïsme is, een van de primaire Oosterse religies, is het niet nodig de filosofie ervan te leren of te geloven om Chi Kung te beoefenen

 

De geest stuurt de Chi

De wetenschap van Chi Kung is gebaseerd op het axioma dat de geest het vermogen heeft om chi te sturen. Je kunt letterlijk leren om met je geest in je lichaam te gaan, te voelen wat daar is, en je chi daarheen te leiden waar het heen moet. Dit is geen mysterieus proces, maar een natuurlijk proces dat met tijd en inspanning verworven kan worden.

 

Relatie van Qigong tot Wing Chun

In het Westen worden de meeste stijlen van Wing Chun of andere gevechtskunsten onderwezen vanuit het oogpunt van beweging, snelheid, techniek, kracht en algemene fysieke bekwaamheid. Principes zoals zachtheid, ontspanning en lichaamsuitlijning worden af en toe gebruikt.

Echter, de meeste interne componenten van Wing Chun Kung-fu die gezondheid teweegbrengen worden over het algemeen over het hoofd gezien. Of dit gebrek aan informatie nu te wijten is aan de weerstand van de leraren of de taal- en cultuurbarrières tussen China en het Westen, er bestaat een groot vacuüm aan kennis voor Westerlingen.

De traditionele en volledige interne krijgskunsten van tai-chi, hsing-i, en ba-gua hebben uiterst subtiele en geavanceerde vormen van Chi Kung. Authentiek materiaal over deze kunsten wordt in het Westen zelden gevonden en waar het gevonden wordt, is de overdracht vaak vertroebeld.

Chi Kung - Shaolin Monk

IJzeren hemd Chi Kung

Vóór de introductie van vuurwapens, bouwde IJzeren hemd Chi Kung krachtige lichamen om een gevecht van hand tot hand te weerstaan. Toen al was het martiale gebruik slechts één aspect van de training. Net als nu werd het ook gebruikt door hen die een betere gezondheid, een gezonde geest en spirituele groei nastreefden. In Iron shirt Chi Kung maakt de beoefenaar kennis met de praktijk die niet alleen het lichaam versterkt, maar ook de inwendige organen verstevigt, helpt wortelen in de energie van de aarde en fysieke, mentale en spirituele gezondheid verenigt.

Door middel van een uniek systeem van ademhalingsoefeningen wordt de beoefenaar geleerd hoe hij permanent geconcentreerde lucht in het bindweefsel (fasciae) rond vitale organen kan stoppen, waardoor deze bijna ondoordringbaar worden voor verwondingen.