Brazilian Jiu Jitsu

Trainen in het Braziliaans Jiu Jitsu

Bij Team UCT proberen we het meest uit onze leerlingen te krijgen tijdens onze BJJ / Grappling trainingen. De leerlingen die consistent en toegewijd zijn aan het Braziliaans Jiu Jitsu zullen merken dat het een belangrijk onderdeel van leven gaat zijn en dat er vele voordelen kleven aan de ‘zachte’ kunst van het ‘Jiu Jitsu’.

We geloven bij Team UCT dat groei en toewijding omarmt moet worden als een ‘levens’lange reis en hebben dan ook een uitgestippeld programma wat de beoefenaar helpt op zijn weg naar zijn of haar zwarte band.

 

Brazilian Jiu Jitsu volwassenen UCT

 

De 5 basis elementen van ons programma:

  1. Curriculum: Programma’s van gecoördineerde techniek training overgebracht naar de leerlingen toe op een professionele manier. Programma’s zijn opgedeeld in: Blauwe band, Paarse band, Bruine band en Zwarte band.
  2. Les: Opgedeeld in gestructureerde warming-up, gecoördineerde techniek overbrenging, sparring en functionele kracht oefeningen.
  3. Training methodes: Specifieke drill’s, oefen vormen ontworpen om met en zonder trainings partner je Braziliaans Jiu Jitsu naar een hoger plan te brengen.
  4. Minimale aanwezigheid: Leerling dient minimale inzet te tonen om voortgang te boeken in de programma’s. Instructeurs zien er op toe dat dit gehaald wordt.
  5. Specialistische instructie: Regelmatig worden er trainingen verzorgt door externe specialisten op het gebied van Braziliaans Jiu Jitsu, Grappling en Catch wrestling.

Veel Jiu Jitsu beoefenaars dromen ervan om hun Zwarte band te halen. Dit is geen makkelijk doel, maar wel een bereikbaar doel voor hen die toegewijd het pad blijven volgen wat Team UCT voor hen heeft voor bereid.

Om onze leerlingen zo veel mogelijk te ondersteunen zijn de lessen nooit groter dan 20 leerlingen. Kwaliteit staat voorop en lessen met 30 tot 40 leerlingen zijn nauwelijks effectief te noemen. Bij UCT International werken we alleen met professionele instructeurs en gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit!

 

Gratis Proefles

Ben je benieuwd of Braziliaans Jiu Jitsu iets voor jou is? Kom een keer meetrainen! Schrijf je hier in voor een gratis proefles.

 

Uniform

Het officiële outfit wat gedragen wordt tijdens de Braziliaans Jiu Jitsu lessen heet een ‘Gi’ of ook wel ‘Kimono’. De Gi bestaat uit een jasje, broek en band. De Gi is van materiaal gemaakt wat het geschikt maakt om mee te gooien, aan te trekken etc. Bij UCT International hebben wij ons eigen kleding merk ‘C4|MA’, de Gi die wij verkopen is de Chi-Force, verkrijgbaar in wit en navy blue.

 

Brazilian jiu jitsu volwassen Pele en Benno

TEAM UCT

Waar staat het Braziliaans Jiu Jitsu bij Team UCT?

De voordelen van het Braziliaans Jiu Jitsu zijn verreikend en hebben veelal een positieve invloed op de beoefenaar. Bij Team UCT Braziliaans Jiu Jitsu staat het op een plezierige manier technisch je iedere dag (week) te verbeteren voorop. Wij bij Team UCT helpen onze studenten waar mogelijk om zoveel mogelijk uit hun potentieel te halen en op die manier de persoonlijke doelen van de leerlingen helpen te bereiken.

Door de soort trainingen die op de Team UCT Scholen gegeven worden zul je meer over jezelf te weten komen. Je zult automatisch je grenzen opzoeken en leren verleggen. Ons team van instructeurs begrijpt dat ieder zijn eigen persoonlijke doelen heeft en zullen de leerling waar mogelijk bijstaan in het bereiken daarvan. Deze trainingen hebben extra waarde omdat ze oplossingen bieden bij issues zoals overgewicht, stress in het dagelijkse leven, lage eigenwaarde etc. Door met regelmaat te trainen zal je met meer constructieve oplossingen kunnen komen, zowel op de mat als buiten de mat.

Bij Team UCT heerst een familiaire sfeer die er voor zorgt dat we met zijn allen elkaar proberen te verbeteren en naar een technisch hoger niveau te groeien. De trainingen worden op een plezierige harmonieuze manier ervaren door de leerlingen. Door te trainen zul je altijd stappen blijven maken in niet alleen je Braziliaans Jiu Jitsu ontwikkeling maar ook in de persoonlijke ontwikkeling, iets wat bij veel vecht-sporten (Kunsten) het geval is.

 

Brazilian Jiu Jitsu volwassenen 2

 

Team UCT

Jaren geleden werd besloten om een Braziliaans Jiu Jitsu Team te bouwen en de visie van het UCT te implementeren, met deze twee bouwstenen (BJJ en Combat gerelateerde Concepten) werd Team UCT gestart.

De Braziliaans Jiu Jitsu training werd door Sifu Benno Wai jaren geleden in 2005 begonnen onder leiding van Francis Cadu. Sinds die periode voerde de reis zich langs verschillende bekende Braziliaans Jiu Jitsu leraren uit Nederland, Braziliëen Amerika. In Nederland waren het Remco Van Baardewijk en Mathieu Peters die Benno de fijne kneusjes van het Braziliaans Jiu Jitsu bij brachten.

Vagner Boca verstrekte hem (via Remco van Baardewijk) uiteindelijk in 2014 de Zwarte Band. Door de jaren heen werd er door Sifu Benno Wai en zijn trainingspartner Pele Nguyen ook met verschillende andere bekende Black Belts getraind waaronder: Marcello Garcia, Joao Miyao, Tiago Barros, Saulo Ribeiro, Marco Barbosa, Vagner Boca, Mauricio Christo, Augusto Ferrari, Cadu Francis, Jeremy Fields (10th Planet), Eduardo de Lima.

Pele Nguyen is inmiddels een van de meest technische Braziliaans Jiu Jitsu vechters van Nederland en het doel is deze kennis en vaardigheden door te geven aan leden van Team UCT.

Sifu Benno Wai en Sifu Pele Nguyen zijn beiden overtuigd dat een levenslange groei het uiteindelijke doel is. Verbeteren door innovatie en motivatie.

DE VOORDELEN

De voordelen van het trainen in Braziliaans Jiu Jitsu

Naast dat het Braziliaans Jiu Jitsu een effectieve contact sport is alsmede een praktische manier jezelf te verdedigen is het tegelijkertijd ook een lichamelijk en geestelijk zeer intensive manier van bewegen. De beoefenaar groeit samen met zijn trainingsmaatjes op het gebied van discipline, zelf-vertrouwen, fysieke en mentale kracht. De kunst van het Braziliaans Jiu Jitsu is een prachtige manier jezelf te leren kennen. Je kracht en je tekortkomingen komen tijdens de soms zware trainingen vanzelf boven drijven. Het jezelf ontdekken is deels een emotionele reis en deels een fysiek proces. De link met het dagelijks leven is vaak duidelijk waarneembaar, de kennis en vaardigheden die je tijdens de trainingen opdoet zijn van grote waarde in andere aspecten van het leven.

 

Betere stamina

Wat het eerste opvalt tijdens de trainingen is dat je van de eerste minuut tot aan de laatste minuut continue bezig bent. Dit zorgt dan ook voor een verhoogd stamina, een beter uithoudingsvermogen en uitgebalanceerde functionele kracht. Hoe vaker je traint hoe beter je leert omgaan met je cardio, je leert doseren en je cardio effectief te gebruiken.

 

Meer kracht

Omdat de trainingen in 80% van d gevallen met een partner is zul je dus veel trekken en duwen, alleen dit zorgt al voor het vergroten van je kracht. Daarnaast zijn de meeste oefeningen die gedaan worden tijdens de warm-up gericht op calisthenic training waarbij je eigen lichaam gewicht leidend is.

 

Beter geheugen functie

Er zijn ontelbare technieken, posities en transities in het Braziliaans Jiu Jitsu. Uiteraard kun je deze niet allemaal onthouden maar alleen het feit al dat je verschillende technische aspecten je moet zien te herinneren maakt dat de ‘overall’memory functie van je hersenen beter zal werken.

 

Brazilian jiu jitsu volwassenen voordelen

 

Geduld en volharding

Het is een must om geduldig te zijn met het Braziliaans Jiu Jitsu. Om deze kunst onder de knie te krijgen vraagt net als bij het Practical Wing Chun een levenslange reis van de beoefenaar. De serieuze beoefenaar zal tot grote hoogte kunnen groeien, helaas zullen de meesten afhaken, zeker in de ruggengraat loze samenleving waarin we tegenwoordig leven.

 

Braziliaans Jiu Jitsu als zelf-verdediging

Hoewel de kunst van het BJJ zo is dat het ontworpen is om als kleiner en zwakker persoon te kunnen winnen van een grotere en sterkere tegenstander wordt het meeste Braziliaans Jiu Jitsu onderwezen als een competitie sport of als onderdeel van een professionele MMA training.

 

Op de UCT scholen wordt het BJJ en het Submission Grappling onderwezen als een sportieve uitdaging waarbij het zelf verdediging aspect van minder belang is. Voor het staande conflict onderwijzen we bij het UCT het Practical Wing Chun.

NIVEAUS

Braziliaans Jiu Jitsu gradering systeem

Het gradering systeem bij het Braziliaans Jiu Jitsu is een manier om aan te geven op welk ‘level’de technische kennis en praktische vaardigheden zich bevinden van de Braziliaans Jiu Jitsu beoefenaar. De structuur van het gradering systeem lijkt veel op dat van andere vechtkunsten zoals het Karate en het Judo, maar bij het Braziliaans Jiu Jitsu zitten er aan ieder band unieke aspecten en specifiek themas. In het algemeen wordt de criteria voor het behalen van een band losjes geïnterpreteerd door de meeste Braziliaans Jiu Jitsu scholen. Binnen UCT International zijn er voor de banden specifieke criteria die door de jaren heen steeds verder zijn en worden ge ‘fine-tuned’door de leiding gevende Instructeurs van Team UCT.

 

Witte band

De witte band is de band waar iedere leerling mee begint tijdens zijn reis naar de zwarte band in het Braziliaans Jiu Jitsu. Tijdens de periode dat de student zijn witte band draagt is de focus vooral gericht op het verdedigen en ontsnappen uit inferieure posities tijdens de sparring partijtjes.

Voordat de leerling zijn blauwe band krijgt dient hij ook verschillende posities te herkennen. Zowel defensief als offensief. De duur dat een leerling zijn witte band moet dragen hangt af van de tijd die besteed wordt aan het volgen van de lessen en hoe getalenteerd de leerling is. Gemiddeld duurt deze witte band periode ongeveer drie jaar.

 

Blauwe band

Wanneer de leerling zijn examen gehaald heeft voor zijn blauwe band dan begint de reis naar paars. De periode die de leerling in blauw blijft hangt af van eerder genoemde criteria maar zal gemiddeld zo’n twee jaar bedragen. Tijdens deze periode word de kennis uitgebreid met veel nieuwe technieken, nieuwe guards en een groter begrip van de basis concepten van het Braziliaans Jiu Jitsu. De minimum leeftijd voor een blauwe band is door de IBJJF vast gesteld op 16 jaar.

 

Paarse band

Tijdens de paarse band periode is het zaak de technieken te verfijnen die tot dan toe geleerd zijn. Van een paarse bander wordt ook verwacht, als onderdeel van het jezelf verbeteren, te assisteren bij het lesgeven. Een paarse bander is ook gekwalificeerd om zelfstandig les te geven. Tijdens de paarse band periode gaat de leerling ook zijn sterke (favoriete) kant zien en dien ten gevolge ook zijn zwakke kanten herkennen. Gemiddeld duurt deze periode twee jaar, zoals aangegeven met in acht neming de geïnvesteerde trainingstijd.

 

Bruine band

Voor de minimum periode van 1 jaar (volgens IBJJF reglement) dient de leerling zijn bruine band te dragen, de laatste horde naar de uiteindelijke zwarte band. Deze periode wordt gebruikt de zwakke schakels in je ‘game’te verbeteren en je sterke punten van je ‘game’te verfijnen. Volgens de regels bij het IBJJF moet een leerling minimaal 18 jaar zijn om zijn bruine band te kunnen behalen.

 

Zwarte band

Om je zwarte band te behalen dien je een hoge technische kennis van het Jiu Jitsu systeem te hebben en uitmuntende praktische vaardigheden. Een zwarte bander moet honderden uren op de mat hebben door gebracht. Het moet voor een buitenstaander duidelijk zijn dat de zwarte bander een expert is op het gebied van het Braziliaans Jiu Jitsu.

 

Binnen de IBJJF regels dient een zwarte bander minstens drie jaar zijn band te hebben voordat hij zijn eerste dan graad krijgt. Hier zijn nog extra kwalificaties voor nodig zoals een scheidsrechter certificaat van de IBJJF.

 

Zwart | Rode band

Waneer een zwarte bander de zevende dan bereikt dan krijgt hij of zij de ‘Coral’band. Deze is zwart | rood. Om deze band te behalen ben je al jaren zwarte band en op een uitzonderlijk hoog niveau qua kennis en vaardigheden.

 

Witte | Rode band

Wanneer de ‘Meester’(Zwart | Rode band) minstens 10 jaar Jiu Jitsu gegeven heeft als drager van de ‘Coral’band dan komt hij / zij in aanmerking voor de witte | rode band. Dit valt samen met de 8e dan graad in het Braziliaans Jiu Jitsu.

 

Rode band

Wanneer deze graad uitgereikt wordt dan heeft de ‘Grand-Master’meer dan 50 jaar zijn zwarte band en heeft een onmiskenbare invloed gehad op de ontwikkeling van het hedendaagse Braziliaans Jiu Jitsu. Op de foto een van de weinige nog levende ‘Grand-Masters’Flavio Behring.

 

Examen criteria

Tijdens de examen dagen wordt van de leerlingen die op gaan voor hun nieuwe band gevraagd om een aantal technieken te laten zien waarbij gelet wordt op de uitvoering, het begrijpend uitleggen van de technieken en de executie van kennis tijdens het sparring deel van het examen.

 

Iedere kandidaat wordt individueel beoordeeld waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijke limitaties van de leerling. De uiteindelijke criteria zijn gebaseerd op de persoonlijke groei van kennis en vaardigheden en niet op hoe vaak de leerling wint of andere leerlingen laat afkloppen.

 

Braziliaans Jiu Jitsu wedstrijden

Is het een ‘must’aan wedstrijden mee te doen om een volgende band te behalen? Ondanks dat we de leerlingen wel adviseren om een aantal keer mee te doen met BJJ wedstrijden is het geen vereiste m.b.t. behalen van nieuwe band. Technische kennis en passie in beleving van het Braziliaans Jiu Jitsu zijn wel van belang.

 

Streepjes | Slips | Examen opzet

Tijdens de examen dagen wordt er altijd een topic behandelt. Dit kan conceptueel zijn, dit kan een specifiek guard zijn of gewoon gericht op submissions. Maar het is altijd leerzaam en weer een leer moment in het BJJ proces van de leerling. Voor aanvang van het seminar (topic etc.) deel worden diegenen die voor een band gaan getest op hun technische kennis. Na het gehele proces worden dan niet alleen de banden uitgereikt maar ook worden er ‘slips’(streepjes op de band) uitgereikt. Deze zijn gebaseerd op ‘aanwezigheid’, ‘technische vaardigheden’, ‘wedstrijd resultaat’en ‘talent’ tijdes voorgaande periodes.

 

UCT Paspoort

Bij UCT International krijgen alle leerlingen een zogenaamd UCT Paspoort. Hierin kan de leerling bijhouden hoe ver hij of zij is in het Braziliaans Jiu Jitsu. Lidmaatschap bij UCT International betekend dat je korting krijgt op seminars en in sommige gevallen ook op kleding.

GESCHIEDENIS VAN BRAZILIAANS JIU JITSU

De geschiedenis van het Braziliaans Jiu Jitsu

Het Braziliaans Jiu Jitsu vindt zijn oorsprong in het Kodokan Judo (Kosen Judo) grondgevecht (het Newaza). Vanuit Japan over gebracht naar Brazilië door Mitsuyo Maeda en Soshihiro Satake.

 

Maeda Brazilian Jiu Jitsu

Mitsuyo Maeda

Er wordt van Maeda beweerd dat hij meer dan 2000 gevechten heeft gewonnen in zijn tijd als professioneel vechter. Hierdoor werd hij in Brazilië ook wel ‘the toughest man who ever lived’ genoemd en algemeen aan geduid als de vader van het Braziliaans Jiu Jitsu.

Met de kennis van Maeda’s Judo werd uit dit ‘Kosen’Judo het Braziliaans Jiu Jitsu ontwikkeld door zijn grondleggers, Carlos en Helio Gracie. Door middel van ‘challenge’fights werd er continue door de Gracie familie gezocht naar de ultieme technieken om van grotere en sterkere tegenstanders te kunnen winnen. Techniek overwint kracht en grootte. Het concept was: maak contact met de tegenstander, breng hem naar de grond en dwing de tegenstander tot opgave. Grotendeels gericht op armklemmen en verwurgingen.

Maeda arriveerde rond 1914 in Brazilië en naar aanleiding van een van zijn demonstraties kwam hij in contact met Carlos Gracie en accepteerde zijn verzoek om hem te onderrichten in het Kosen Judo. Na jaren onder Maeda getraind te hebben gaf hij zijn kennis vervolgens door aan onder andere Helio Gracie. Helio Gracie zijn vertaling van het Judo was een zachtere en pragmatische variant, grotendeels omdat hij zelf niet een van de sterksten was in die tijd zocht hij oplossingen die ervoor zorgden dat iemand van zwakkere bouw het kon winnen van iemand die sterker was. “Techniek overwint Kracht”

Behalve de Gracie familie gaf Maeda natuurlijk ook anderen les onder wie Luiz Franca. Deze tak is misschien wel het bekendst door Oswaldo Fadda, hij en zijn team stonden in die jaren bekend om hun voet en been klemmen.

Helio Gracie

Helio Gracie in 2004

Lesrooster

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zondag

Maandag

Woensdag

Donderdag

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Vrijdag

Zondag

Geen disciplines beschikbaar in amstelveen categorie!
Geen disciplines beschikbaar in amsterdamcentrum categorie!
Geen disciplines beschikbaar in amsterdam-diemen categorie!
Geen disciplines beschikbaar in amsterdam-ijburg categorie!
Geen disciplines beschikbaar in purmerend categorie!
Geen disciplines beschikbaar in uithoorn categorie!
Geendisciplines beschikbaar!