Practical Wing Chun

Groepslessen Practical Wing Chun Kung Fu

De groepslessen in het Practical Wing Chun op de UCT Scholen zijn geschikt voor alle leeftijden. Door de specifieke invulling van de lessen maakt het niet uit hoe oud je bent, wat voor geslacht je bent, wat voor gewicht je hebt of welke speciale bouw je misschien hebt. Onze lessen zijn gebaseerd op technische vaardigheden die iedereen met wat doorzettingsvermogen kan leren. De filosofie van het Practical Wing Chun (ook wel gespeld als: Wing Tsun, Ving Tsun etc.) is niet brute kracht beantwoorden met brute kracht maar meer vertrouwen op biomechanica en de kunst om de kracht van een tegenstander tegen hem of haar zelf te leren gebruiken.

Op de UCT Academies en UCT Scholen streven we er naar om een zo goed mogelijk gebalanceerde zelf verdediging te doceren die de weerbaarheid van onze studenten maximaal laat groeien en dat allemaal binnen zijn of haar eigen specifieke mogelijkheden.
– Sifu Benno

OVER WING CHUN

Wat houdt het Practical Wing Chun (Wing Chun, Wing Tsun, Ving Tsun etc.) in?

Wing Chun Kung Fu training

 

Het voornaamste doel van het Practical Wing Chun (wat alleen onderwezen wordt in Nederland op de officiële UCT Scholen) systeem is een zo praktisch mogelijke zelfverdediging te onderwijzen aan de leerlingen. Behalve het aspect van de zelfverdediging wordt op onze vechtkunst scholen ook veel aandacht besteed aan de mentale weerbaarheid, de gezondheid van de leerlingen en voor hun totale fitness level.

We willen de studenten zo goed mogelijk voorbereiden op eventuele conflicten op straat, in uitgaansgelegenheden en situaties die als bedreigend kunnen worden ervaren. Er vanuit gaande dat een gezond lichaam en een gezonde geest een wezenlijk onderdeel vormt bij een effectieve zelfverdediging, wordt in de Wing Chun lessen op onze UCT Scholen ruim aandacht besteed aan het ontwikkelen van deze twee onderdelen.

Tijdens de opleiding tot een adequate Wing Chun beoefenaar volgen we de unieke manier van lesgeven van het Wing Chun. Er wordt begonnen met de Siu Nim Tao vorm, de vorm waarin de meest voorkomende technieken te vinden zijn die je nodig zou kunnen hebben in een bedreigende en mogelijk al geëscaleerde situatie. Tijdens deze periode leggen we de fundering bij de studenten voor de meer geavanceerde Wing Chun vormen zoals de Cham Kiu vorm, Biu Jee vorm en de Mok Yan Chong (Wooden Dummy vorm)

Voor dit proces heeft Sifu Benno Wai de “Wing Chun’s Educational Circle of Continuous Improvement”ontwikkeld. Een zogenaamde instructeurs code die de UCT Instructeurs helpt de Wing Chun studenten te ondersteunen in hun weerbaarheid training.

 

Sifu Benno Wai

Na vele jaren te hebben getraind in Tae Kwon Do (Tweede dan en winnaar van verschillende Nationale en International titels) en het Kyokushin Karate (winnaar van twee Kyokushin toernooien) werd in 1998 door Sifu Benno Wai begonnen met het Wing Tsun systeem van GM Leung Ting. Na het systeem in zijn geheel af gemaakt te hebben besloot hij in 2003 voor zich zelf te beginnen met lesgeven. Hij veranderde een aantal technische elementen (vorm technieken,strategieën) van het Wing Tsun systeem van welke hij dacht dat ze voor de praktijk op straat verbeterd konden worden. Tijdens deze periode investeerde Sifu Benno Wai veel tijd in het trainen en onderzoeken van andere Wing Chun lineages. Zo kwam hij in contact met Sifu David Peterson van het Wong Shun Leung Wing Chun systeem. In deze periode werd Sifu Benno Wai veel geïnspireerd door niet alleen Sifu David Peterson maar ook door Sifu Morten Ibsen (tot op de dag van schrijven nog steeds een gewaardeerde vriend)

Via twee zijn beste persoonlijke vrienden in de wereld van het Wing Chun, Sifu Martin Brogaard en Sifu Pui Yee, kwam hij in 2007 in contact met GM Wan Kam Leung. GM Wan Kam Leung wordt alom beschouwd als de beste Wing Chun beoefenaar van deze tijd (ongeacht lineages) Direct na de kennis making met GM Wan Kam Leung werd Sifu Benno Wai door hem geaccepteerd als privéleerling en sindsdien bezoekt hij (Sifu Benno) GM Wan Kam Leung twee tot drie keer per jaar in Hong Kong.

Inmiddels heeft Sifu Benno Wai zich ook het Practical Wing Chun systeem eigen gemaakt. Siu Nim Tao, Cham Kiu, Biu Jee, Mok Yan Chong, Luk Dim Poon Kwan, Bart Cham Dao en het speciaal voor Wing Chun ontwikkelde Iron Shirt Hei Gung (Qi Gong, Chi Kung)

Hiermee is Sifu Benno Wai toegetreden tot een hele kleine selecte groep van Practical Wing Chun Meesters.

Naast zijn eerste passie (Practical Wing Chun) is Sifu Benno Wai ook in het bezit van de Zwarte band Braziliaans Jiu Jitsu en is hij Chief Instructor voor het Escrima Concepts van GM Steve Tappin.

Samen met zijn vaste trainingspartner en vriend Sifu Pele Nguyen heeft hij het succesvolle kungfu programma Jing Wu Kids voor kinderen ontwikkeld. Dit geweldige programma voor kinderen in alle leeftijden wordt gegeven op selecte UCT Scholen in Nederland, Engeland en Spanje.

VOORDELEN

De Voordelen van Practical Wing Chun Kung Fu

Naast dat het Practical Wing Chun een uiterst effectieve vorm van zelf verdediging is biedt het de gedisciplineerde beoefenaar ook een gevarieerd programma ter verbetering van de fysieke en mentale gezondheid.

Omdat bij het Practical Wing Chun ervan uit wordt gegaan dat het vaak de zwakkere is die zich tegen een sterkere aanvaller moet verdedigen zijn de meeste technieken erop gericht om van de kracht van de tegenstander gebruik te leren maken.

Een effectieve manier van vechten welke meer dan 250 jaar geleden zijn oorsprong vond in China heeft de laatste jaren een vlucht genomen qua populariteit. En waar veel andere vecht systemen (methodes) voorwaartse agressie propageren (Krav Maga, Kick Boksen, MMA etc.) prefereert het Practical Wing Chun Kung Fu een meer subtiele aanpak, waarbij ‘gedoseerde’ agressie soms deel van de verdediging kan uitmaken. Niet voor niks wordt van dit Kung Fu systeem door ’speciale’ eenheden in Hong Kong, China en Taiwan gebruik gemaakt voor het een op een gevecht.

Hoewel in de basis een conceptueel systeem, kunnen de vele technieken en strategische oplossingen soms technisch als ingewikkeld worden ervaren en is het niet een systeem wat je jezelf snel op hoog niveau zult meesteren. 

Wing Chun Kung Fu training

 

De basis van het je zelf effectief verdedigen op straat wordt echter al in de beginners programma’s gedoceerd zodat de beoefenaar al wel vrij snel een gevoel van efficiënte  weerbaarheid zal voelen.

Het Practical Wing Chun Kung Fu is voor de bevlogen beoefenaar vaak een levenslange weg van leren, begrijpen, oefenen en perfectioneren.

De beoefenaar die het Practical Wing Chun ‘virus’ heeft opgelopen komt er veelal snel achter dat het verdiepen in dit praktische zelf verdediging systeem vele extra voordelen oplevert op het gebied van fysieke en mentale weerbaarheid, maar ook een doorlopende reis is naar ultieme kennis op het gebied van weerbaarheid en nieuwe inzichten in die geweldige ‘puzzel’ van onze geest en lichaam.

Aantal van de voordelen op een rij:

 • Fysieke en mentale weerbaarheid
 • Flexibele kijk op het leven
 • Kennis en controle over het eigen fysieke lichaam
 • Een verbeterde beheersing
 • Groei van kennis
 • Verbeteren van de zelfverzekerdheid
  • Vergroten van functionele fysieke kracht 

 

Verbeterde stamina door Kung Fu

Ook al is het niet de eerste prioriteit van de Kung Fu training, toch wordt er veelal ruim tijd besteed aan Functionele Stamina training. Oefeningen die in de meeste gevallen direct terug te leiden zijn op vecht toepassingen uit het Practical Wing Chun Kung Fu. De door UCT International ontwikkelde en samen gestelde oefeningen zijn onder gebracht in een eigen training Programma het FSC (Functional Strength & Conditioning)

Na verloop van tijd zal de beoefenaar een verbeterd gevoel krijgen van kracht en cardio.

 

Verbeterde coördinatie van het lichaam

Omdat vele technieken en drill’s zowel links om als rechtsom gedrild worden en veel van de technieken in het Practical Wing Chun systeem bestaan uit arm bewegingen die qua beweging los van elkaar staan. Daarbij op tellend het gegeven dat ook je benen (voeten) onafhankelijk van elkaar en nog steeds efficiënt moeten kunnen bewegen zorgt dit alles ervoor dat de Practical Wing Chun beoefenaar een verhoogd gevoel van lichamelijke coördinatie zal krijgen.

 

Verbeterd geheugen

Juist omdat dit Praktische zelf verdediging systeem zoveel informatie bevat wordt van de beoefenaar continue concentratie verwacht en kan de beoefenaar verwachten dat er veel wordt verwacht van zijn / haar geheugen.

 

Geduld en doorzettingsvermogen

Geduld is wellicht een van de belangrijkste vereisten om dit prachtige systeem, het Practical Wing Chun, met succes te kunnen beoefenen en wellicht, na verloop van tijd, in zijn totaliteit te beheersen. Dit alles vergt van de beoefenaar een behoorlijke dosis doorzetting vermogen. Iedereen kan dit systeem in principe leren maar het vraagt van iedereen hetzelfde doorzettingsvermogen, een eigenschap die er ook vaak voor zorgt of je wel of niet succes hebt in de maatschappij waarin we leven.

Practical Wing Chun is met recht ‘De hoge school’ van de gevecht kunst!

PRIVÉ TRAINING

1 op 1 training in het Practical Wing Chun (persoonlijke begeleiding)

“Citius consequitur in brevi tempore” (Snelle resultaten in korte tijd)

Naast de normale lessen in groepsverband kun je informeren naar de persoonlijke begeleiding door een professionele instructeur. UCT International is een professionele organisatie en wij streven er dan ook naar om ook professionele persoonlijke begeleiding te kunnen aanbieden.

Er zijn verscheidene professionele leraren die een pakket op maat kunnen maken voor je. Deze lessen kunnen zowel overdag of ’s avonds geboekt worden, waar de mogelijkheden overdag ruimer zijn dan in de avond uren.

 

Wat kun je verwachten bij deze privé trainingen?

In een privéles is je persoonlijke begeleider niet alleen je instructeur maar ook je oefen partner. Dit houdt in dat je ideaal ‘gevoed’ wordt en direct gecorrigeerd waar nodig.

De structuur van een privéles is afgestemd op de persoonlijke haalbare goals van de student. Om op een efficiënte manier een zo snel mogelijk resultaat te kunnen behalen en meer te bereiken dan de student vooraf voor mogelijk gehouden heeft.

 

De directe voordelen van een privé les op een rij:

 1. Antwoorden op vragen waar in een normale groepsles niet altijd voldoende tijd voor is om adequaat op in te gaan.
 2. Duidelijk beeld van je kennis en vaardigheden.
 3. Versnelde kennis vergaring en integratie van de technieken.
 4. Je krijgt een diepere kennis van de componenten van de te leren technieken | concepten.
 5. Beter polijsten van je technische vaardigheden.
 6. Regelmatige privélessen zorgen ook voor betere motivatie om je doelen te bereiken.
 7. Gedetailleerde uitleg van principes | strategie | structuur
 8. Continue correcties ‘hands on’
 9. Een trainingspartner die technisch op een hoog niveau je aanvallen kan ‘voeden’
 10. Wanneer je een aantal normale groepslessen hebt gemist versneld weer op laatste niveau gebracht worden.

 

Wie geven er privé lessen op de UCT scholen?

Elke gecertificeerde UCT Instructeur (Practical Wing Chun Instructeur, ACE (Escrima) Instructeur of Braziliaans Jiu Jitsu Instructeur) kan je op een van de UCT Academies of UCT Scholen voorzien van deze exclusieve training.

Voor meer informatie over prijzen e.d. kun je contact opnemen met ons of direct met je leraar.

Heb je voorkeur voor een bepaalde instructeur? Geef dan a.u.b. in de mail aan, door wie je graag getraind wil worden. Zo kunnen wij effectieve informatie sturen en, wanneer nodig, persoonlijke contact informatie van de gevraagde Instructeur / Coach doorgeven.

NIVEAUS

Practical Wing Chun levels

De basis programma’s van de UCT’s Practical Wing Chun syllabus.

 

Siu Nim Tao – Basis programma (Basic Level)

Uiteraard wordt zoals bij vele Wing Chun (Wing Tsun, Ving Tsun etc.) begonnen met de eerste vorm van het systeem de Siu Nim Tao vorm.

Dit programma begint met de belangrijkste basis posities van het Wing Chun systeem en de belangrijkste gerelateerde concepten op het gebied van zelf verdediging. Het gehele basis programma heeft als rode draad het primair de student te leren zich zelf effectief te kunnen weren op straat of ander soort conflict situaties.

Een aantal basis componenten op een rij:

 • Betere structuur van het lichaam op het gebied van balans en beweging
 • Duidelijke kennis op het gebied van zelf verdediging
 • Het leren begrijpen en kunnen uitvoeren van de verschillende conflict gevecht stadia
 • De basis principes van het CST Programma welke ontwikkeld is door UCT International voor Justitie, Zorg verleners, Trein | Bus & Tram conducteurs
 • De juiste uitvoering van de Siu Nim Tao vorm en de primaire vecht toepassingen
 • Chi Sau training, het unieke Wing Chun training onderdeel voor het trainen van de tactile lichamelijke reflexen
 • Begrijpende kennis van de 5 center-lijnen en de diagonaal lijnen

Practical Wing Chun - Sifu Wan Kam Leung - Tan Sau

 

Cham Kiu – Technische programma (Mid Level)

Na de eerste vorm komt dan de tweede vorm, de Cham Kiu vorm. In deze vorm wordt de leerling o.a. bekend gemaakt met het efficient contact maken met een opponent wanneer in een ‘duel’gevecht situatie (mogelijk tijdens het sparren)

Ook wordt in dit programma uitgelegd hoe de technieken van de Cham Kiu vorm je kunnen helpen wanneer een opponent groter en/of sterker is. Waar we in de eerste vorm, Siu Nim Tao, grotendeels focussen op center-lijnen en drie hoeken, spenderen we in de Cham Kiu vorm meer aandacht aan circulaire oplossingen.

Een aantal basis componenten van dit ‘Mid’ level programma op een rij:

 • Specifieke fysieke voorbereiding op conflict situaties als ook ‘duel’gevechten
 • Meer focus op sparring (Duel gevecht)
 • Voorkomen van het belanden in een ‘Vortex’situatie, hoe hier op tijd uit te komen
 • Het overbruggen van afstand
 • De juiste technische uitvoering van de Cham Kiu vorm
 • Vijf afstanden kunnen vertalen naar effectief sparren
 • De basis van het hanteren van een stok of mes en hoe tegen diezelfde wapens je verdedigen
 • Strategie tegen meerdere tegenstanders
 • Het kunnen verdedigen tegen sterkere tegenstanders

Practical WIng Chun - Sifu Benno Wai - Cham Kiu

 

Biu Jee – Gevorderd programma I

Wanneer de student binnen de UCT Practical Wing Chun Syllabus aankomt bij het Biu Jee programma dan is hij / zij al op een dusdanig niveau dat hij / zij bewust is van de sterke punten van de voorgaande programma’s en dat in die programma’s een ding mist en dat is wanneer er dingen fout gaan of wanneer de afstand dusdanig is in een gevecht dat bepaalde technieken uit de Siu Nim Tao & Cham Kiu vorm niet werken of niet helemaal ideaal zijn.

Voor deze korte afstand vecht situations hebben we de Biu Jee vorm. De vorm leert ons niet alleen het vechten op korte afstand maar ook het generen van explosieve kracht in kleine ruimtes. Ook wordt in de Biu Jee vorm aandacht besteed bepaalde extreme ‘nood-situaties’

Een aantal basis componenten van dit programma voor gevorderden op een rij:

 • Verfijning van de vaardigheden opgedaan in programma 1 &2
 • Betere connectie met het eigen lichaam
 • Gebruik kunnen maken van de kleine ruimtes
 • Genereren van explosieve kracht op korte afstand
 • Goede kennis van de concepten en principes van het Practical Wing Chun systeem
 • Het gebruik van korte afstand technieken en tactieken kunnen uitvoeren in een grond gevecht situatie

 

Practical WIng Chun - Sifu Benno Wai & Sifu Pele Nguyen - Ground Fighting

 

Muk Yan Chong   |   Luk Dim Boon Kwan   |   Bart Cham Dao   |   Chi Kung – Gevorderd programma II

Omdat al deze genoemde vormen en hun toepassingen een zekere dedicatie verlangt zijn deze trainingen niet voor iedereen weg gelegd. In de meeste andere Wing Chun (Wing Tsun, Ving Tsun etc.) systemen worden deze vormen en hun toepassingen eerder en gemakkelijker onderwezen. De reden dat het bij het Practical Wing Chun een moeilijker te behalen goal is simpel weg omdat de informatie niet alleen meer omvattend is maar ook omdat het van een heel ander niveau is. Er hebben vele Instructeurs (Sifu’s en Meesters) van andere Wing Chu systemen geïnformeerd naar een versneld programma om zich de hogere kennis van het Practical Wing Chun te kunnen eigen maken. GM Wan Kam Leung staat niet voor niks op eenzame hoogte.

Practical Wing Chun - Wooden Dummy

GESCHIEDENIS VAN WING CHUN

Lesrooster

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Zaterdag

Maandag

Zaterdag

Maandag

Dinsdag

Donderdag

Geen disciplines beschikbaar in amstelveen categorie!
Geen disciplines beschikbaar in amsterdamcentrum categorie!
Geen disciplines beschikbaar in amsterdam-diemen categorie!
Geen disciplines beschikbaar in amsterdam-ijburg categorie!
Geen disciplines beschikbaar in purmerend categorie!

Maandag

Woensdag

Geendisciplines beschikbaar!